Montardo (2.833 m)

Octubre 2013

Situat a la Vall d’Aran, just al costat del límit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estanys de Sant Maurici, el Montardo és una de les muntanyes més emblemàtiques i estimades de la vall. Pujarem per la ruta més coneguda, que surt des de la vall de Valarties. Passarem pel refugi de la Restanca, remuntarem fins al coll de Port de Rius i des d’aquí pujarem  fins al coll de Montardo i el cim.

Punt de sortida i arribada: Aparcament Pontet de Rius, Arties (Vall d’Aran). Ruta no circular.

Com arribar-hi: Des de Vielha continuem direcció Salardú i Baquèira per la C-28 fins a Arties. Poc després d’haver passat Arties trobem un trencant a mà dreta per tornar al poble. L’agafem, baixant de seguida per un revolt molt tancat a la dreta i quan la carretera es bifurca anem a l’esquerra. Passem pel costat d’una gravera i continuem per la pista, que es torna de terra, remuntant la vall de Valarties. Més amunt passem per l’antiga zona de pícnic del Pont de Ressèc. Avui en dia no en queda res ja que va ser completament arrasada pels aiguats de la primavera del 2013. Creuem el riu Valarties per un pont i continuem pista amunt fins que aquesta s’acaba al costat de la barraca de Rius, on hi ha una petita zona d’aparcament.

Distància aproximada: 12 km

Desnivell positiu aproximat: 1.250 m

Temps: 7:00h

Dificultat: Fàcil

Cartografia: Vall d’Aran, Ed. Alpina (1:40.000)

Track per a GPS: La majoria de tracks de Wikiloc comencen a l’antiga àrea del Pont de Ressèc (abans dels aiguats del 2013 la pista acostumava a estar tancada als vehicles a partir d’aquest punt). Tot i que el track de balasitxo també hi comença l’hem triat perquè és dels pocs que contempla la pujada des del coll de Port de Rius fins a la carena del Montardo tal com la vam fer nosaltres (la majoria de tracks se’n van innecessàriament cap a la dreta).

Mapa:

Mapa Montardo

Mapa Montardo

Informació pràctica: La pista fins a l’aparcament de Pontet de Rius està en bon estat ja que l’han arreglat després dels aiguats del 2013.

DESCRIPCIÓ

Abans que la neu i el gel comencin a cobrir les muntanyes del Pirineu passem un cap de setmana d’octubre a la Vall d’Aran amb la intenció de pujar a dos dels cims més rellevants  de la zona: el Montardo i el Tuc del Port de Vielha.

Fa temps que tenim ganes de pujar al Montardo sobretot, muntanya que tot i no arribar als tresmil metres és una de les imprescindibles per a tot amant del Pirineus. La intenció era dormir i començar la ruta a l’àrea del Pont de Ressèc però quan hi arribem, després de remuntar la vall de Valarties per pista, ens trobem que ha quedat completament arrasada pels aiguats de la primavera passada. Així doncs continuem amb la furgo pista amunt fins que arribem al seu final, on hi ha la petita zona d’aparcament de Pontet de Rius i la barraca de Rius.

Passem la nit aquí i pel matí seguim les clares indicacions d’un gran rètol de fusta per anar cap al refugi de la Restanca i el Montardo. Agafem un camí que surt del costat mateix de la barraca, el GR 11, i anem pujant per dins del bosc fent ziga-zagues. Fa un fred que pela i està tot gelat però per sort la pujada ens ajuda a entrar una mica en calor. Després d’una bona estona pujant sortim del bosc i creuem per dalt la petita presa del llac de la Restanca fins al refugi de la Restanca (0:50 h), ja tancat a aquestes alçades de l’any.

Arribant al refugi de la Restanca

Arribant al refugi de la Restanca

Des d’aquí continuem pel GR cap al SE, pujant pel costat d’un torrent fins que arribem a un collet (1:25 h), als peus mateix de l’estany de Cap de Port. Ens trobem en una petita vall que anem remuntant cap al visible coll de Port de Rius o de la Crestada, que queda just al davant. A l’esquerra ens queda el Montardo, inaccessible des d’aquí.

En aquesta foto feta de baixada es veu millor la zona i el camí a fer fins a la collada

Estany de Cap de Port i pujada cap al coll de Port de Rius

Voregem l’estany per l’esquerra i després comencem a pujar més fort per una zona de grans blocs, més incòmode, fins que arribem al coll de Port de Rius (2:25 h). Just aquí trobem un pal indicador i entrem dins el Parc Nacional d’Aigüestortes. Les vistes se’ns obren cap a l’estany de les Monges i la Punta Alta de Comalesbienes. Baixem només un tros pel GR però de seguida el deixem per girar cap a l’esquerra (N-NO). Al principi no hi ha un camí definit però podem seguir qualsevol rastre que al cap de res ens deixarà en un camí més fressat i fàcil de seguir.

Pugem direcció N-NE cap a la carena del Montardo

Pugem direcció N-NE cap a la carena del Montardo

Anem guanyant alçada ràpidament relativament propers a la base de la cresta que baixa del Montardo Petit, sempre direcció N-NO fins que arribem a la suau carena que tenim al davant (3:15 h), on se’ns obren unes fantàstiques vistes cap a la Vall d’Aran i l’Arieja.

Continuem cap a l’esquerra, passant entre el Montardo Petit (a l’esquerra) i la bassa de Montardo (a la dreta) fins que arribem al coll de Montardo, just als peus del cim. Només ens falta afrontar una última pujada dreta, on haurem d’ajudar-nos amb les mans en algun lloc, fins arribar dalt el cim (3:35 h).

Cim del Montardo

Cim del Montardo amb el massís de la Maladeta al fons

A dalt passa un aire gelat però podem gaudir d’una bonica panoràmica al nostre voltant. Destaca, per sobre la resta, el massís de la Maladeta. També la Punta Alta, amb l’estany de les Monges als seus peus, i les Agulles de Travessani. Veiem sencer el peculiar estany de Mar, amb l’illa de Mar al bell mig. Si canviem de vessant, cap al nord veiem la vall de Valarties en tota la seva extensió, així com també les muntanyes de l’Arieja, on sobresurt l’estètic Mont Valier. Fins i tot la llunyana Pica d’Estats, avui que el dia és clar, ens acompanya.

Punta Alta de Comalesbienes i estany de les Monges

Punta Alta de Comalesbienes i estany de les Monges des del cim

Ens refugiem del vent uns metres més avall i fem un mos energètic abans d’emprendre el retorn. Per tornar farem servir el mateix itinerari que de pujada, així que no caldrà esforçar-se gaire en temes d’orientació. Baixem fins el coll del Montardo (4:10 h) des d’on es podria anar a fer sense problemes el proper Montardo Petit, cim que nosaltres avui obviem. Baixem de nou fins al coll de Port de Rius o de la Crestada (4:40 h) i d’aquí fins a l’estany de Cap de Port (5:30 h).

i cap a l'estany de Cap de Port

Des del coll de Port de Rius o de la Crestada baixem cap a l’estany de Cap de Port

Continuem la baixada fins al refugi de la Restanca (6:00 h) i aprofitem la zona lliure per refugiar-nos del vent i dinar. Després només ens queda acabar de baixar fins al petit aparcament de Pontet de Rius i donar l’excursió per finalitzada (7:00 h).

Ascensió imprescindible per a tot amant dels Pirineus, molt bonica i amb l’alicient afegit de passar pel costat d’una multitud d’estanys. Us la recomanem cent per cent.

Deixa un comentari