Vall de Gresolet i estret de Llúria

Octubre 2013

Llarga volta que ens portarà a recórrer la vall de Gresolet i la de Llúria, fent-nos passar per raconades de gran bellesa, i amb unes vistes privilegiades des de diferents perspectives al Pedraforca i al Cadí. Des de Saldes enfilarem cap al Santuari de Gresolet, continuarem cap al coll de Bauma i el coll de la Bena i baixarem fins a l’estret de Llúria, bonica gorja on el torrent de Llúria ha modelat la roca. Tancarem la circular pujant pel camí de Saldes fins arribar de nou al poble.

Punt de sortida i arribada: Plaça del Pedraforca, Saldes (Berguedà). Ruta circular.

Com arribar-hi: Des de Berga continuem per la C-16 direcció el túnel del Cadí. Abans d’arribar a Guardiola del Berguedà i just després de sortir d’un túnel trobem un trencant a mà esquerra que indica Saldes i Massís del Pedraforca (B-400). Trenquem cap aquesta carretera fins arribar a Saldes i aparquem a la plaça del poble.

Distància: 17,8 km

Desnivell positiu: 900 m

Temps: 6:00 h

Dificultat: Fàcil

Cartografia: Serra del Cadí – Pedraforca, Ed. Alpina (1:25.000)

Track per a GPSAl nostre compte de Wikiloc

Mapa:

Mapa Saldes

Mapa Saldes

Informació pràctica: Les millors èpoques per fer aquesta ruta són la tardor i la primavera. És quan trobarem els colors més bonics al bosc.

Aquesta ruta l’hem extret del llibre L’Alt Berguedà en 27 itineraris, de l’editorial Cossetània.

Si us voleu quedar a dinar per la zona hi ha múltiples restaurants per triar. Una mica més avall, just al costat del trencant de la C-16 amb la carretera per anar cap a Saldes hi ha el restaurant El Collet, bo i bé de preu.

DESCRIPCIÓ

Amb el Lluís i la Xica passem un cap de setmana pel Berguedà que omplirem de caminades pel nord de la comarca. Dissabte al matí sortim ben d’hora cap a Saldes. Aparquem a la mateixa plaça del Pedraforca, des d’on tenim una bonica estampa d’aquesta muntanya. Una colla de boletaires s’apleguen davant del bar de la plaça, que encara no ha obert.

Després de fer les últimes mandres i donar el menjar a la Xica sortim de la plaça cap a la dreta, en direcció l’església de Sant Martí. Passem per un carreró molt estret i després agafem un sender local (senyals verdes i blanques que ens acompanyaran fins al Santuari de Gresolet i en altres trams de la ruta d’avui) que surt al costat d’un paller de fusta. Pugem pel camí, deixant darrere nostre Saldes i, quan arribem a un trencant, seguim el SL direcció el castell de Saldes i Gresolet. Mentrestant els primers raigs del sol comencen a il·luminar el paisatge en una bonica albada. En uns minuts arribem a les restes del castell de Saldes i a l’ermita de Santa Maria (0:15 h), racó que a aquesta hora del matí és molt romàntic.

i a l'ermita de Santa Maria

Ermita de Santa Maria

Travessant un torrent molt bucòlic

Travessant un torrent molt bucòlic

Continuem seguint el SL, que s’endinsa en una roureda i continua per un bosc frondós direcció SO. Al cap d’una estona el camí es bifurca (pal indicador) (0:50 h) i seguim a la dreta cap a Gresolet. A vegades el camí surt del bosc i se’ns obren unes bones vistes cap a la vall de Gresolet i el Cadí. Creuem algun torrent i continuem fins a trobar un altre trencant amb un pal indicador (1:20 h). Continuem endavant seguint el SL mentre que també se’ns ajunten les marques taronges de la Cavalls del Vent. Travessem algun torrent més i comencem a baixar per dins el bosc. De tant en tant, si mirem enrere en alguna esclarissada de pins, podrem veure la paret nord del Pedraforca i l’emblemàtic Gat. Al davant també veiem el propers refugi i Santuari de Gresolet, cap on ens dirigim.

Finalment la baixada ens aboca a una pista (1:50 h). La travessem i pugem per l’altra banda seguint les marques de la Cavalls del Vent fins arribar al refugi de Gresolet i, més amunt, al Santuari (2:05 h).

Refugi de Gresolet

Refugi de Gresolet

Continuem per un tram de la Cavalls del Vent

Continuem per un tram de la Cavalls del Vent

Sortim del santuari per la pista, cap a la dreta, i poc després, en un revolt a la dreta la deixem per agafar un camí que marxa a l’esquerra (2:15 h). Pugem paral·lels al torrent del coll de Bauma, primer per una fageda i després per una pineda, acompanyats encara de les marques taronges de la Cavalls del Vent. Finalment anem a sortir al coll de Bauma (2:45 h), on hi ha una important confluència de pistes i camins.

Nosaltres continuem endavant (E) per un camí entre els pins, seguint el SL i la Cavalls del Vent. Passem pel costat d’una àrea de pícnic i d’una bassa i ens endinsem al bosc. Després de creuar un torrent (3:05 h) deixem un camí que marxa a l’esquerra i continuem rectes. Poc més endavant el camí és converteix en pista i anem a parar al coll de la Bena (3:25 h). Aquí abandonem la Cavalls del Vent i seguim la carretera un trosset. Poc més enllà trobem el trencall per anar a Cal Tasconet i tombem a la dreta per una pista. Passem per davant d’aquest acollidor refugi, on ens ve a saludar un bonic cadell de Cocker.

Des seguida passem per davant del refugi Cal Tasconet

Des seguida passem per davant del refugi Cal Tasconet

Després de fer-li unes quantes festes continuem per la pista, que aviat mor, però seguim uns passos enllà fins que arribem al coll de la Serra (3:40 h), amb una bonica vista sobre el Pedraforca.

Poc després arribem al coll de la Serra

Poc després arribem al coll de la Serra

A la dreta (O), encarat al Pedraforca, localitzem un camí que baixa molt suaument, marcat tant amb punts grocs com amb les marques de SL. L’agafem i al cap de poc anem virant cap al SO. Sota nostre veiem clarament la zona cap on ens dirigim, l’estret de Llúria, ja que a banda i banda de l’estret la muntanya es precipita clarament avall, formant una ‘V’.

amb el visible Estret de Llúria sota nostre, cap on ens dirigim

L’estret de Llúria, sota nostre

Estret de Llúria

Estret de Llúria

Quan arribem a la collada de Llúria (3:55 h), un petit planell herbat al mig del bosc, continuem baixant cap a l’O seguint els senyals del SL. Baixem fort fins que arribem a l’estret de Llúria (4:35 h). Es tracta d’una gorja que el torrent de Llúria ha obert al seu pas, un indret molt bonic. El camí passa entre la paret esquerra i el torrent i després es converteix en pista.

Poc després arribem a un trencall de pistes (4:45 h), prop del molí de Cal Ferrer, on agafem un sender que marxa cap a l’E, per sota una pista, i que en uns minuts ens deixa a la vora de les restes del monestir de Sant Sebastià del Sull. Val la pena continuar només una miqueta més per aquest camí, just fins a un pas una mica estret i aeri on han instal·lat unes cadenes, on gaudirem d’una bonica perspectiva del riu Saldes.

Desfem el camí fins al trencall de pistes (5:20 h) i agafem la que marxa cap al sud tot travessant un torrent per un pont cimentat. Pugem un metres per aquesta pista i poc després desemboquem a una altra de transversal. La travessem i per l’altra banda agafem un camí pujador (pal indicador cap a Saldes). Pugem per aquest camí, que transcorre pel solell, fins que arribem al coll de la Creueta (pal indicador) (5:40 h). Continuem rectes (SO) per la pista que puja i després ens unim a una altra pista que ens retorna a Saldes (6:00 h).

Si es vol descobrir els voltants del Pedraforca i del Cadí aquesta és, sens dubte, la ruta ideal. És llarga, variada, amb desnivell, sense complicacions i segur que us deixa molt bon gust de boca. Ben recomanable.

 

Deixa un comentari